Najpopularniejsze mity na temat trzymania wody w miedzianych naczyniach
Miedź to pierwiastek, który naturalnie występuje w warstwie Ziemi oraz w zbiornikach wodnych. W dodatku jest ona niezbędnym do przeżycia minerałem śladowym, który aktywizuje wydzielanie kolagenu, produkcję energii oraz ułatwia wchłanianie żelaza. Dlaczego Naczynia miedziane budzą pewne wątpliwości? Czy są one prawdzie?
Miedź to toksyczny dla organizmu pierwiastek
Jednym z popularnych i wielokrotnie powtarzanych mitów jest wiadomość, iż miedź jest toksycznym dla naszego organizmu pierwiastkiem. Wielu badaczy dowodzi jednak, iż powyższa teza nie jest prawdziwa, gdyż miedź to niezbędny składnik w naszym układzie enzymatycznym, który odpowiada za istotne procesy dla utrzymania zdrowia i życia. Jest ona podstawą zdrowego stylu życia, gdyż uczestniczy w procesach metabolicznych, razem z aminokwasami i witaminami. Niestety ludzki organizm nie produkuje miedzi, dlatego powinna ona zostać uzupełniona w diecie.
Naczynia miedziane – ich czyszczenie wymaga wielkiego trudu
Mnóstwo osób, dla których naczynia miedziane są zupełnie obce, błędnie twierdzi, iż są one problematyczne w konserwacji i czyszczeniu. Tak naprawdę jest to zaskakująco łatwe. Należy jednak pamiętać, by nie wkładać naczyń miedzianych do kuchenki mikrofalowej i zmywarki. A wszystko, co jest niezbędne do ich wyczyszczenia, to jedynie odrobina sody oczyszczonej i soku z cytryny. Najlepiej przygotować z nich pastę i wypolerować naczynie miedziane przy pomocy miękkiej gąbki.
Miedziane akcesoria kuchenne są niebezpieczne dla zdrowia
Choć czysta miedź może być niebezpieczna dla zdrowia i w dodatku w przypadku jej niewłaściwego użycia, to korzystanie z naczyń miedzianych jest w pełni bezpieczne. Minerał ten jest kluczowy do produkcji erytrocytów, ale także wspiera pracę wielu funkcji w organizmie. Niewłaściwa dawka miedzi może przyczynić się do osłabienia układu odpornościowego oraz powodować anemię. Śladowe ilości miedzi, które dostają się do wody uzdatnianej w powstałych z miedzi naczyń, niosą ze sobą więcej korzyści niż szkód – jeśli zachowany zostanie umiar.
Miedziane naczynia to drogi zakup
Zakup naczyń miedzianych to jednorazowy wydatek oraz oszczędność na lata. Gdy będą one właściwie przechowywane, to posłużą one przez wiele lat. Ważne jednak, aby decydować się jedynie na naczynia miedziane bezpieczne dla organizmu, tzn. takie, które powstały z wysokiej jakości miedzi.