Czarna herbata a zdrowie
Herbata to jeden z najczęściej wybieranych napojów w Polsce i na świecie. Pochodzi z krajów oddalonych od Polski o tysiące kilometrów. Jest tam uprawiana i przygotowywana do spożycia. Naukowcy od dawna wspominają o jej dobroczynnym wpływie na zdrowie człowieka. Wybór dobrej jakości herbaty i jej prawidłowe parzenie pozwoli zachować wszystkie dobroczynne właściwości.
Rytuał parzenia herbaty
Dla Japończyków parzenie herbaty to codzienny rytuał, który ma na celu zharmonizowanie się z naturą. Japończycy nie dodają do herbaty substancji słodzących, ponieważ wówczas traci swoje dobroczynne właściwości. Zaleca się parzyć 1 łyżeczkę suszu (około 2-3 gramy) na kubek wody o pojemności 250 ml. Ilość suszu, który należy wykorzystać zależna jest od gatunku i jakości herbaty. Przed zaparzeniem warto zapoznać się z instrukcją na opakowaniu lub zapytać o te szczegóły sprzedawcę. Susz należy zalać wodą, która skończyła już wrzeć, a najlepsza temperatura wody to 98 stopni. Czas parzenia to około 4 minuty, który również zależny jest od gatunku herbaty, ale także twardości wody i rozdrobnienia suszu. Dla Polaków parzenie herbaty nie jest tak istotnym rytuałem. Często także dodają do niej cukier, miód lub cytrynę.
Herbata na przemęczenie
Od wielu setek lat ceni się herbatę za jej orzeźwiający smak i wspaniały aromat. Zauważono także, że pozwala ona usunąć pierwsze oznaki zmęczenia i zadziała na organizm pobudzająco. Obecny w herbacie alkaloid o nazwie kofeina działa pobudzająco na system nerwowy. W filiżance herbaty może być więcej kofeiny niż w filiżance kawy. Mowa tutaj nawet o 40-50 mg kofeiny, która z pewnością poprawi nastrój, zapamiętywanie i usprawni koncentrację.
Herbata na skórę i zęby
Rynek kosmetyczny udowadnia, że związki pochodzące z czarnej herbaty poprawiają kondycję skóry i opóźniają procesy starzenia. W sklepach odnajdziemy produkty, do których dodano ekstrakt z herbaty. Czarna herbata wykorzystywana jest także w leczeniu stanów zapalnych spojówek. W herbacie znajdziemy fluor, który wzmocni szkliwo naszych zębów. Picie naparu z herbaty zmniejszy ilość bakterii w jamie ustnej oraz będą wykaże działanie hamujące rozwój płytki nazębnej.
Wpływ herbaty na zdrowie
Czarna herbata ma wpływ na wzmocnienie naczyń krwionośnych i obniżenie cholesterolu. Zapobiega zawałom serca i miażdżycy, a także wykazuje działanie antynowotworowe. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciężkostrawnego posiłku, ponieważ pobudzi wytwarzanie soków trawiennych i usunie poczucie ciężkości z żołądka. Herbata wspomoże także leczenie zatruć dzięki obecności taniny. Substancja ta wiąże toksyny i ułatwia ich wydalanie z organizmu.
Czarna herbata to nie tylko dobroczynny wpływ na organizm. Doskonałej jakości herbata to wspaniały i oryginalny smak, którym możemy cieszyć się z bliskimi. Herbaty Pure Leaf to gwarancja najlepszej jakości naparu.